Wat is integral yoga?

Integral Yoga is een flexibele combinatie van specifieke methoden uitgetekend om alle aspecten van elk individu te ontwikkelen: psychisch, emotioneel, intellectueel en spiritueel. Het is een wetenschappelijk systeem voor de harmonische ontwikkeling van elk aspect van het individu.
 

Hieronder volgt een synthese van de verschillende takken:

Hatha Yoga: (HA= zon - THA= maan)Houdingen (asana's), adem controle (pranayama), ontspanning- en reinigingspraktijken (kriya's), vinger- en handhoudingen (mudra's), Yogi dieet, het zuiveren en versterken van lichaam en geest, diepe relaxatie.

Raja Yoga: Het pad van concentratie en meditatie. Gebaseerd op ethische perfectie en controle van de geest, Raja Yoga leidt uiteindelijk tot de toestand van samadhi, of superbewustzijn.
 

Integralyogacentrum.be

Bhakti Yoga: Het pad van de liefde en toewijding aan God.

Karma Yoga: Het pad van onbaatzuchtige dienstbaarheid. Door het uitvoeren van taken zonder gehechtheid aan de vruchten van de actie.

Jnana Yoga: (letterlijk: de weg van de kennis) vorm van yoga waarin gestreefd wordt de bevrijding te bereiken door middel van inzicht of kennis. Dit inzicht leidt naar de bevrijding van het aardse en de vereniging met het goddelijke.

Japa Yoga: De geconcentreerde herhaling van een mantra, een geluid trilling vertegenwoordigt een aspect van het Goddelijke, wat leidt tot bewustwording van en de afstemming van deze trillingen.

Het doel van Integral Yoga en het geboorterecht van ieder individu is een lichaam dat gezond en sterk is, zintuigen onder totale controle, een geest die gedisciplineerd, zuiver en kalm is, een messcherp verstand, een wil zo sterke en plooibaar als staal, een hart vol van onvoorwaardelijke liefde en medeleven, een ego zo puur als kristal en een leven gevuld met opperste vrede en vreugde (Sri Swami Satchidananda)